Bèta Tournament voor vmbo-t: uitdaging in het lab

Tijdens het Bèta Tournament  stellen 4e-jaars leerlingen van het vmbo-t zichzelf én elkaar op de proef. In het lab van Summa Laboratorium gaan ze de hele dag aan de slag met een uitdagende opdracht waarin de bètavakken biologie, natuurkunde en scheikunde centraal staan. Zo maken ze kennis met de praktijk en de mogelijkheden die bètavakken bieden.

 

Op 2 februari was het dan eindelijk zover, na een jaar van afwezigheid kon de 2e editie van het Beta-tournament starten. Een wedstrijd die ontstaan is uit een mooie samenwerking tussen het MCE en Summa Laboratorium. Het was dan ook fijn om te zien dat de inschrijvingen ook dit jaar weer helemaal vol zaten.

Tijdens de wedstrijd moesten de leerlingen een onderzoek uitvoeren voor het aardappelverwerkingsbedrijf Agristo. Tijdens de opdracht moesten de leerlingen onderzoeken welke aardappelsoort het meest geschikt was voor het maken van frietjes. Aan het begin zie je dat de leerlingen nog erg moeten wennen aan de (echte) laboratoriumomgeving en de moeilijkheid, uiteindelijk slaat het om in enthousiasme en competitiegevoel. Dit zie je doordat leerlingen fanatiek met elkaar gaan samenwerken, opdrachten verdelen en druk bezig zijn met het glaswerk en de aardappelen.

Uiteindelijk werd de dag afgesloten met een hilarische kennisquiz.

 

Uiteindelijk kunnen we terugkijken op een fantastische dag, waarin we de beta-vakken op een mooie manier weer in het zonnetje hebben kunnen zetten. De vraag naar laboratoriumtechnici stijgt nog ieder jaar en in verhouding daalt het aantal studenten. Om deze reden was er ook vanuit de branchevereniging aandacht voor deze wedstrijd en gaan we in de toekomst kijken of we het idee door Nederland kunnen verspreiden.

Samenwerking vmbo, mbo en hbo

Het Bèta Tournament is een initiatief van het Montessori College, Summa Laboratorium, de  lerarenopleiding van Fontys en Metameer Janaplan Boxmeer; een mooie samenwerking tussen vmbo, mbo en hbo. Aan de wedstrijd doen scholen uit de regio Zuidoost-Brabant mee. 

 

Meer weten? 

Kijk dan op de website van het Bèta Tournament

of bekijk het bericht van Studio 040.

 

 

 

Facebook
Twitter
Email