European Science Olympiad

Op 30 november zijn 12 leerlingen van onze school naar de Radboud Universiteit van Nijmegen geweest om deel te nemen aan de European Science Olympiad. Tijdens deze olympiade moeten de havo leerlingen in teams verschillende practica uitvoeren met een samenhangend thema. De opdrachten en practica die ze moeten doen zijn vakoverstijgend en omvatten de vakken natuurkunde, biologie en scheikunde. Een super gave en spannende uitdaging voor deze leerlingen! De best scorende teams gaan vervolgens door naar de Nationale olympiade die twee dagen omvat. De twee beste teams van de nationale ronde gaan uiteindelijk door voor de Europese finale die dit jaar in Lissabon zal plaatsvinden. De leerlingen waren ontzettend gemotiveerd en hadden er erg veel zin in.

Aangekomen op het universiteitsterrein sloeg de stress al toe, maar hen werd aangeraden om gewoon te genieten van de ervaring.

Achteraf vertelden onze leerlingen dat het biologieonderdeel goed te doen was (hulde dus voor onze biologie sectie), ze moesten preparaten maken en aangeven wat het was. Het scheikundestuk was moeilijk, daarbij ging het over “nucleofielen” en bijbehorende begrippen die ze nog nooit gehad hadden waardoor ze lichtelijk in paniek raakten. Het natuurkundeonderdeel vonden ze “verschrikkelijk”; hierbij moesten ze de uitzetting van een metaal bepalen wanneer er een bepaalde spanning op gezet wordt. Kortom uitdagende opdrachten waarbij ze waarschijnlijk meer geleerd hebben dan ze in de gaten hebben gehad; denk hierbij aan samenwerking, kennisdeling, vakinhoud en motorische vaardigheden.

Bij de prijsuitreiking bleek dat helaas geen team van het MCE naar de volgende ronde ging. Toch was het een super dag om niet te vergeten. 

Facebook
Twitter
Email