Overdag staat Joep van Kruijsdijk (29) voor de klas en geeft hij scheikunde en natuurkunde aan leerlingen op het Montessori College in Eindhoven. Maar zodra de schoolbel gaat, verruilt hij de formules en experimenten voor gitaarakkoorden en songteksten. Samen met twee vrienden vormt hij de band Bright Minds, die momenteel de muziekscene op zijn kop zet met het nummer ‘Brother’.

Deze muzikale sensatie heeft onlangs een wildcard bemachtigd voor de volgende ronde in de Grote Prijs van Nederland, een prestigieuze muziekcompetitie voor aanstormend talent van Nederlandse bodem. De Grote Prijs van Nederland werd in 1983 in het leven geroepen door muziektijdschrift OOR, omroep VARA en het Lochem Festival.

Jongensdroom uitgekomen

De meeste bands die meedingen in de muziekwedstrijd bestaan al veel langer, hebben een platenlabel en hebben al verschillende videoclips gemaakt. Niks van dat al voor Bright Minds. “Wat begon als een grapje, neemt nu toch wel serieuze vormen aan”, vertelt een enthousiaste Joep van Kruijsdijk. Het opnemen van ‘Brother’ in de Wisseloord Studio’s, bekend als de beste studio in Nederland, was een mijlpaal voor de band. “Een jongensdroom die uitkwam”, herinnert Van Kruijsdijk zich. Nu, met de massale steun van het publiek, durft Bright Minds te dromen van de overwinning in de Grote Prijs van Nederland. In totaal strijden dertig acts voor tien plekken in de halve finale. Vele inmiddels succesvolle artiesten hebben deelgenomen aan de Grote Prijs van Nederland, waaronder Brainpower, Junkie XL, Typhoon en Eefje de Visser.

Eigen nummer Brother

De band, bestaande uit Niels Hendriks, Joost Zengers en Joep van Kruijsdijk, wist het publiek voor zich te winnen met hun eigen geschreven nummer ‘Brother’, een hartverwarmende song over broederschap en nieuw leven, geïnspireerd door de geboorte van Zengers’ zoontje Logan. Hun muziek, een mix van invloeden van The Brothers Landreth, Ariel Posen en John Mayer, doet het goed bij een breed publiek.

Underdog

Ze zijn relatief nieuw in de muziekwereld en een platenlabel of videoclip ontbreekt, maar Bright Minds ziet de underdogpositie als een voordeel. “De underdogpositie voelt wel lekker, we hebben niets te verliezen”, zegt Kruijsdijk, “en alles voelt als een droom. Er is geen druk. Muziek maken en het publiek laten genieten van onze sound. Daar doen we het voor”, zegt Van Kruijsdijk.

Stem Bright Minds naar de halve finale (3 en 18 mei) via https://bit.ly/brother-live. De finale is op 8 juni in TivoliVredenburg in Utrecht. Meer informatie is te vinden op www.groteprijsvan.nl.