Onze leerlingen brengen dit jaar het klassieke stuk van Shakespeare, Romeo en Julia, op de planken.

Het onverwoestbare verhaal uit 1595 wordt naar het hier en nu gehaald en is een puberale zoektocht naar grenzeloze liefde en oprechtheid in een wereld vol verwachtingen, wrok en oud zeer. Theaterdocent Anouk Jongmans neemt de regie voor haar rekening en stoomt de leerlingen klaar voor de grand finale.

Het verhaal laat de onschuldige liefde tussen twee pubers uit twee verschillende werelden zien. Ze zijn op zoek naar liefde, identiteit maar vooral naar oprechtheid, een zoektocht waar iedere puber mee te maken heeft. “Het stuk roept vragen op die tijdloos zijn. Hoe blijf je trouw aan jezelf? Hoe ga je om met verwachtingen van anderen? Zou je trouwen met iemand van wie je niet houdt, alleen omdat je ouders dit van je verwachten? Ik denk dat we er met elkaar in geslaagd zijn om het verhaal van Romeo en Julia in een modern jasje te gieten. Het stuk roept nog altijd vragen op waar me met de leerlingen mooie gesprekken over hebben gevoerd”, vertelt Anouk.

 

Social media

Het verhaal van Romeo en Julia is tijdloos en gaat over twee jonge mensen die verliefd worden op elkaar. Maar de liefde moet verborgen blijven omdat de twee families al jarenlang ruzie met elkaar hebben. Terwijl de ruzies heviger worden, bloeit de liefde tussen Romeo en Julia op met uiteindelijk een fatale afloop. “Het blijft een tijdloze tragedie om je vingers bij af te likken”, lacht Anouk, “je kunt heel veel parallellen trekken met de tijd van nu. Denk maar eens aan de enorme druk die social media met zich meebrengt. Door in de voorstelling gebruik te maken van de media, hebben we deze tijd erbij proberen te trekken. Julia’s persoonlijke zoektocht wordt onder een microscoop gelegd en met iedereen gedeeld. Maar ook de grote buitenwereld en de verwachtingen van anderen, hebben invloed op onze Romeo en Julia. Dat is iets van vroeger maar zeker ook iets van nu.”

Trots

Waar de theaterdocent het meest trots op is? “Ik ben het meest trots op het spelplezier en de durf van de spelers. Voor de hele school optreden, dat is niet niets, dan ben je een enorme lefgozer. We zijn echt een team geworden en het stuk voelt zo eigen.”

 

Het Spektakel Romeo en Julia is te zien op donderdag 15 juni en vrijdag 16 juni om 19.15 uur. Kaarten voor de voorstellingen zijn te koop via de receptie van het Montessori College en kosten 7,50 euro.