Imagination at Work

Leerlingen MCE doen voor het eerst mee aan “Imagination at Work”


Op donderdag 26 augustus zijn de leerlingen Joe Mennings (5H), Max Aarts (5H), Sil van Kollenburg en Jeroen van Mieghem (4H) samen met docent Joost van Vijfeijken naar Utrecht Science Park gegaan. Hier was namelijk de “kick off” van de profielwerkstuk wedstrijd “Imagination at Work”.


Tijdens de profielwerkstukwedstrijd maken leerlingen kennis met actueel onderzoek in de chemie en life sciences en gaan daarbij aan de slag met een duurzaamheidsvraagstuk. Leerlingen konden vorig schooljaar uit bepaalde onderwerpen kiezen waarin ze graag het profielwerkstuk over willen doen. De groep van het MCE heeft gekozen voor: “koolstof neutrale huizen” en zijn gekoppeld aan Phd kandidaat Yask Kulshreshtha. Yask werkt voor TU delft om te zoeken naar duurzame oplossingen voor het woningtekort (29,5 milljoen huizen tekort in 2022 voor de lage inkomens) dat er in India heerst.

 

Onze leerlingen gaan een steentje bijdragen aan dit onderzoek, waarbij ze voornamelijk beoordeeld worden op o.a. creativiteit, samenwerking en hoe ze het onderwerp eigen hebben gemaakt. De leerlingen hebben zelf als doel gesteld om bij de beste 5 te zitten zodat ze in de finale terechtkomen. Tijdens de kick off werden de leerlingen geïnspireerd door de winnaar van vorig schooljaar, die ook begeleid werd door Yask (het kan bijna geen toeval zijn). Ze gaf een duidelijk verhaal van haar profielwerkstuk en waar ze zelf tegenaan is gelopen tijdens de wedstrijd. Uiteindelijk werd het afgesloten met een lezing van Dr. Tom Wennekes (heeft oa. Applied Science gestudeerd in Eindhoven), die vertelde over zijn onderzoek en hoe hij uiteindelijk onderzoeker was geworden.

 

Uiteindelijk hebben we de avond afgesloten in het enige restaurant dat zich op het Science Park bevond tussen de studenten. Wat ik als docent het mooiste vond om te zien, is dat de leerlingen wel degelijk getriggerd zijn door deze bijeenkomst en gemotiveerd zijn om die finale te halen. Voor de leerlingen is het een uitgelezen kans om eens echt kennis te maken met de wereld buiten de school, zoals Maria Montessori zou zeggen.


Wordt vervolgd….

Facebook
Twitter
Email