Onderwijsprijs KNCV

Een kort stukje over wat ik de afgelopen maanden heb meegemaakt rondom deze mooie onderwijsprijs, want niet iedereen zal op de hoogte zijn geweest van dit “avontuurtje”. Eind vorig jaar wilde de lerarenopleiding in samenwerking met het MCE mij nomineren voor de KNCV (= Koninklijke Nederlandse Chemie Verenging) onderwijsprijs. Deze prijs wordt maar 1x in de drie jaar uitgereikt voor het VO. Ik voelde me dan ook vereerd dat mensen de moeite hadden genomen om motivatiebrieven te schrijven en materiaal te verzamelen.

Het verzamelde papierwerk is eind schooljaar 2017-2018 aangeleverd en begin dit schooljaar beoordeeld. Het wachten duurde en duurde en begin september ontving ik een mailtje, dat ik in de top 3 van Nederland zat. Overweldigd van blijdschap maar ook zenuwachtig voor deze “volgende ronde”. Drie weken geleden kwamen er namelijk leden van de KNCV op lesbezoek. Ik kreeg weer het gevoel dat ik een eindexamen moest maken… (toch niet verkeerd om dit gevoel soms nog te ervaren). Na de gegeven les heb ik in een gesprek mijn visie op onderwijs mogen uiteenzetten. Met wat hulp van mijn oud-docenten van de lerarenopleiding had ik dit gesprek goed voorbereid. Nadat de heren weg waren, had ik een goed gevoel over het lesbezoek en het gesprek en lag de beslissing in de handen van de commissie.

Dinsdag 9 oktober kreeg ik een telefoontje, ik was te laat en luisterde de voicemail af. Toen ik hoorde dat het één van de commissieleden was, probeerde ik aan het voicemail bericht al te horen of ik het mogelijk geworden was. Helaas kon ik er weinig uithalen en besloot ik de man meteen terug te bellen. Een leuk gesprek waarin hij vertelde dat de keuze erg lastig was (toen hij dat zei, dacht ik al van …. Ik ben er bang voor dat ik het niet geworden ben). Helaas was die gedachte ook juist, de spanning viel van mijn schouders af en aan het avontuur kwam abrupt een einde.

Het was een mooie ervaring en waar ik nog het meeste van genoten heb is de steun en complimenten die ik onder andere van mijn collega’s en leerlingen heb gekregen. Dit deed mij al een paar weken geleden beseffen dat ik niet kon verliezen, ik heb namelijk allang gewonnen. Dat ik daarvoor misschien geen prijs heb gekregen vind ik oprecht jammer (want ik wil nu eenmaal graag winnen, zeker omdat ik er zo dichtbij was), maar de mening van collega’s en leerlingen die mij dagelijks zien is natuurlijk veel meer waard. Hiervoor wil ik iedereen super graag bedanken, want jullie hebben van mij toch een winnaar gemaakt!

Joost van Vijfeijken

Facebook
Twitter
Email